AQA HydraSep » AQA OV-FLEX-DV bestrijdt wateroverlast in Sevilla
logo11
NOV
2018

AQA OV-FLEX-DV bestrijdt wateroverlast in Sevilla

AQA HydraSep installeerde samen met haar Spaanse partner Hidrostank een automatisch verlagende overstortdrempel in een grote overstortput in Dos Hermanas. De overstort is onderdeel van een megaproject in deze voorstad van Sevilla voor het bestrijden van wateroverlast. Bij de grootste buien wordt maximaal 22 m3 per seconde (79.200 m3/uur) afgevoerd. De drempel die normaal opstuwend water binnen het riool houdt, daalt bij overstortingen maximaal 0,50 m, waardoor water-op-straat wordt vermeden.

In opdracht van EMASESA (een organisatie vergelijkbaar met Waternet) paste AQA het oorspronkelijke ontwerp van de bijna 6 meter hoge put aan. Door toepassing van de OV-FLEX-DV kon de drempel versmald worden van 15 naar 8,50 m. Tevens is een oplossing verzorgd voor vermindering van de emissie van drijfvuil en grove delen. Wegens de zeer grote debieten kon de in Spanje gebruikelijke zeefinstallatie niet worden toegepast. AQA stelde een drijvend drijflaagschot voor, dat bij normalen opstuwing het vuil binnen de stroomgoot houdt.


OV-FLEX-DV in één van de twee compartimenten

Het systeem functioneert zonder enige toegevoegde energie. De verlaging van de drempel wordt geregeld door de opstuwing in het rioolstelsel door overbrenging van het niveau van een vlotter op de kanteling van de drempel. Door de speciale constructie is er bij overstorting tot een straal van 0,50 m netto nauwelijks verhoging van het niveau (de z.g. energiehoogte).

de twee OV-FLEX-DV constructies op een rij

vanuit de overstortleiding gezien

het drijfvende drijflaagschot houdt vuil in de stroomgoot

bij de grootste overstortingen schuift het drijflaagschot achter de muur

De OV-FLEX-DV (in RVS uitvoering) is geproduceerd in de fabriek van Hidrostank in Noord-Spanje. Hier werd de mechanische constructie eind oktober getest op werking. Bij kleinere debieten treedt geen verhoging boven het drempelniveau op. De grote debieten waarvoor deze constructie gemaakt is, zijn praktisch onmogelijk op volledige technische schaal te testen. Met een kantelbak spoelsysteem kon echter wel het passeren van grote watermassa’s worden gesimuleerd. Hidrostank levert deze kantelbakken voor de spoeling van grote BBB’s. De vloedgolf van 5 m3 (in 1,5 seconde) werd door de OV-FLEX-DV zonder problemen verwerkt, waarbij deze geheel volgens de berekeningen verlaagde.

Beelden van de fabriekstest:


proefopstelling bij Hidrostank

een debiet van 180 m3/u

geen niveauverhoging

5 m3 wordt gelost in 1,5 sec

door verlaging laat OV-FLEX-DV 3 m3/sec met 100 mm verhoging passeren

Neem contact op voor meer informatie.

lees meer 

pdficon_large  Productinformatie OV FLEX-DV